Att driva företag är ett sätt att leva för många. Det är inget du gör åtta till fem, men det är inte heller något där du är helt beroende av andra och vilka beslut som fattas över ditt huvud på din arbetsplats. Som egenföretagare är du din egen chef, väljer din egen väg och fattar dina egna beslut.

Allt börjar med en idé

Visst förekommer det att folk bestämmer sig för att bli egenföretagare och sedan undrar över vad de ska jobba med, vad som lönar sig bäst och sedan går all in med stora investeringar och risktagning. För en del går det bra, men riskerna är stora för den som tagit stora lån och sedan inte får tillräckligt bra snurr på verksamheten. Ett annat sätt är att börja med själva företagsidén och det som ska åstadkommas. Ett bra tips är att inkludera miljötänk i din företagsidé, det är nämligen något som väldigt många kunder efterfrågar i dag.

Är du till exempel väldigt skicklig konsthantverkare, kläddesigner eller tårtbagare så kan det vara början till företagande inom produktionsområde. Det gäller att undersöka marknaden noga först och försöka hitta svaren på några viktiga frågor:

  • Finns efterfrågan på det du erbjuder?
  • Vilka är konkurrenterna och hur blir du bättre än dem?
  • Vad kan du göra själv; vad behöver du hjälp med?
  • Hur hittar du eventuella underleverantörer?
  • Hur hittar du kunderna?

När du har svaren så vet du säkert också hur du ska gå vidare med dina planer. Var inte rädd för att ta emot hjälp och stöd från proffs, både sådana som redan driver verksamhet av något slag och de som känner till just din bransch.

Bokföring, skatter och sådant

Oavsett vilken sorts verksamhet du planerar så finns det en del du alltid måste tänka på som företagare. Du måste enligt lagen sköta din bokföring och se till att din verksamhet redovisas på rätt sätt och att den lön du tar ut blir korrekt. Det är en del att tänka på när det gäller sociala avgifter och skatter och det är väldigt viktigt att det blir rätt. Känner du att det här inte är riktigt din grej kan det vara ett alternativ att anlita Frilansfinans.se som sköter allt det administrativa åt dig. Du själv behöver bara skaffa kunder och göra det där du är bäst på.