Håller du på att starta upp ett eget märke? Någon måste producera dina varor. Många väljer att vända sig mot Östeuropa eller Asien för att få en billigare produktion.

Skapa en produkt

För att kunna skapa en bra produkt måste du älska det som du håller på med. Det spelar ingen roll om det är kläder, leksaker, cykeldäck eller hundhalsband. Du måste älska produkten och sammanhanget som den tillhör. Även om hundhalsband är en stor marknad, så kommer du aldrig kunna tillverka eller marknadsföra hundhalsbanden så bra som du behöver, om du inte själv har hund och älskar att hålla på med hundar. För att skapa en produkt som det är intressant för andra att köpa, så måste du förstå dig på sammanhanget, helst vara en del av det.

Skapa din produktion

Vissa personer älskar design och har en naturlig konstnärlig gåva. Tillhör du dem så vill du självklart själv designa, vara ingenjören eller modeskaparen bakom din kollektion. Men är det så att du längtar efter att få driva ett företag och är väldigt intresserad av till exempel löpning eller katter, så kan du anlita en designer som skapar produkterna åt dig. För att skapa ett bra märke måste du, även om du anlitar en designer, ändå ha någon slags idé kring produkten. Eller så satsar du stort och utbildar dig: går på Chalmers om du vill bli ingenjör eller på Beckmans för att bli modeskapare.

Utomlands

Det är mycket billigare att producera varor utomlands. Du kan antingen välja att satsa på Östeuropa eller Asien. De flesta tillverkar sina varor i Asien då det är billigare. Att tillverka produkter i Östeuropa är faktiskt i sig ett försäljningsargument och gör att du kan ta bättre betalt för varan. Om du ska satsa på något med miljö och klimat, bör du försöka ha produktionen så nära Sverige som möjligt. Om inte i Sverige.

Du måste hitta en fabrik som kan producera dina produkter. Ett tips är att kontakta andra företagare som har produktion utomlands, så får du tips och hjälp. När du väl har hittat en fabrik bör du åka dit och kolla upp fabriken på plats. Be dem också om några tillverkningsprover, så att du kan se att vad du beställer också produceras.