Framtidens industrier handlar mycket om miljöteknik och klimatförändringarna. Både utifrån ett klimatmässigt och ekonomiskt perspektiv är det klokt att satsa på klimatsmarta lösningar.

Klimatet

Vi behöver mer miljöteknik för att kunna begränsa klimatförändringarna. Dagens bilar har till exempel mycket effektivare motorer än vad bilarna hade för 20-30 år sedan. Det betyder att de inte behöver lika mycket bränsle. Många innerstadsbussar, som i Stockholm, drivs på el eller etanol. Norge har beslutat att endast ha elflyg från och med 2040. Genom att bygga ut med miljöteknik ger vi klimatet en chans.

Ekonomi

Det visar sig också att det är ekonomiskt smart att satsa på miljöteknik. Det handlar om att utveckla material, kunna få produkter att vara mer effektiva och använda mindre energi. Det är ju också sådana produkter som gemene konsument vill köpa. I Portugal har man börjat bygga båtar som helt drivs med solceller: tysta båtar som inte påverkar klimatet. Det är också många som väljer att använda solceller, LED-lampor och bilbatteri i sina sommarstugor. Det är både billigt och mycket snällare mot miljön. Även om vi behöver resa mindre för att minska på klimatförändringarna, så är bra teknik en stor hjälp.